Son Güncelleme - 01.02.2025
Sinüsler burnun her iki yanında, alında ve burnun arkasında yer alan, içi hava dolu boşluklardır. Bu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüzit en çok nezle ,grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişir. Ayrıca alerji, burunda kemik eğriliği, geniz eti, burunda yabancı cisim, burun eti büyümesi gibi durumlar da sinüzite yol açabilir.
Belirtileri:
Baş ve yüz ağrısı, yüzde basınç ve dolgunluk hissi, koyu renkli burun akıntısı, burun tıkanması, geniz akıntısı, koku alma bozukluğu, özellikle çocuklarda ağız kokusu ve öksürük sinüzitin başça belirtileridir.
Tanı:
Sinüzit tanısı hastanın şikayetleri ve kulak burun boğaz muayenesi ile konur. Gerekli
durumlarda sinüs tomografisi ile sinüzit tanısı kesinleştirilir.
Tedavi:
Sinüzit öncelikle ilaçla tedavi edilir. Hastaya 10- 14 günlük antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik sinüzitlerde bu süre daha uzun tutulur. Antibiyotiklere ilave olarak yardımcı ilaçlar verilir. İlaç tedavisiyle iyileştirilemeyen hastalara ise cerrahi tedavi uygulanır.
Günümüzde sinüzit ameliyatı dışarıdan bir kesi yapılmadan, burun içinden, endoskoplarla kamera eşliğinde yapılmakta, buna endoskopik sinüs ameliyatı diyoruz. Burun içinden girilerek sinüs içindeki iltihaplı dokular, sinüs ve burun iyindeki polipler temizlenir. Sinüs ağızları genişletilerek sinüslerin yeniden havalanmasını sağlanır. Ağrısız bir operasyondur. Hastalar ertesi gün normal yaşantılarına dönebilirler.